Site menu:Beställ från:

Example content image

CD "Storskogen" utgiven år 2013

Brödernas vals

Valsen har spelats av och upptecknats efter bröderna Lindfors. De var fem bröder, som gjorde sig kända som duktiga spelmän: Viktor Vigelius Lindfors (1847 - 1930), Gustaf Verner (1849 - 1926), Selim (1852 - 18??), Oskar (1856 -1942) och Fritiof (1862 - 1892).

Emil Ullbergs polka

Denna polka, som hittats i Emil Ullbergs efterlämnade nothäfte, spelade spelmanslaget vid tävlingen om finska mästerskapet för spelmanslag sommaren 2010 i Mäntsälä. Spelmanslaget klarade sig fint och vann seniorklassen.

Storskogen

En nykomponerad låt av spelmanslagets gitarrist Harry Stenfors, som också sjunger. Handlar givetvis om Sibbo storskog och skrevs under känslor av besvikelse över Helsingfors annektering av en del av Sibbo där även en del av storskogen ingick.

Sven Runars vals

På mästerspelmannen Sven Runar Wiiks initiativ grundade några sibbospelmän Sibbo spelmanslag år 1980. Sven Runar kunde många av de gamla sibbolåtarna och komponerade också nya i samma stil. Denhär valsen är en av de sista han komponerade före sin död.

Bröderna Lindfors mazurka

Spelmanslaget spelade den här mazurkan som ett tävlingsbidrag för finska mästerskapet för spelmanslag år 2010.

Vanha valssi Nurmijärveltä

Det här är den enda låten på skivan som inte har sibboanknytning. Den spelades som obligatorisk låt vid tävlingen som nämnts tidigare.

Anlag för väderspänningar

Karl X Gustav var Sveriges (således också vår) kung i mitten av 1600-talet. Han regerade endast sex år varför det inte skrivs så mycket om honom. Det nämns dock att han hade "anlag för väderspänningar" vilket gav Harry Stenfors inspiration till denna polka.

En sjöman älskar havets våg

Sjömansvisa som i denna version avviker från den vanliga kaxighet som är betecknande för den unga sjöman som står i beråd att bege sig ut bå böljan den blå. Den försöker i stället beskriva de känslor som han har under sin hurtiga yta. Han åker nämligen inte i väg av pur äventyrslystnad utan för att han inte har något annat val. Sin käresta lämnar han inte heller med någon större glädje.

Gånglåt för halta och lytta

Många av medlemmarna i Sibbo Spelmanslag börjar bli litet till åren, vilket inspirerat Harry Stenfors till att skriva denna gånglåt.

Rudis vals

Valdemar Söderqvist var en av spelmännen i laget i början av 1980-talet. Han spelade upp valsen för Sven Runar Wiik, som kom ihåg den som en av de låtar som hans far Rudolf Wiik brukade spela. Sven Runar skrev ned noterna.

Willbergs polka

Som spelman har antecknats V. Willberg.

Hesu bisins vals

Hesu är namnet på en gård i Östersundomtrakten (och bisi betyder gubbe). En gammal traditionell vals som Sven Runar Wiik introducerade för spelmanslaget på 1980-talet.

Hem

En komposition av Harry Stenfors. Ett hem är inte bara en plats utan också en känsla i hjärtat.

Simsalövalsen

Komponerad av dragspelaren Totte Holmberg på Simsalö. Bo Wadenström skrev ned noterna.

Viktors polka

Spelad av Viktor Lindroos och upptecknad av Otto Andersson.